Pe ce parte a corpului este mai sanatos sa dormim?
Rezumat:
Avem tendinta sa dormim pe o anumita parte pe care o preferam pe timp de noapte de multe ori din obisnuinta, dar uneori si pentru a evita eventualii factori perturbatori din jurul nostru: lumina, curenti de aer, zgomot… Dar oare pozitia pe care o adoptam pentru a dormi afecteaza calitatea somnului sau chiar starea noastra de bine?
Care este cea mai buna pozitie pentru dormit?
Un somn reparator este esential pentru recuperarea fizica si mentala, mentinand astfel starea de bine. Dar exista oare o pozitie ideala pentru a ne imbunatati somnul sau, mai simplu, pe ce parte sa dormim?
Se recomanda dormitul pe o parte, cu picioarele cat mai relaxate sau cu o usoara indoire a genunchilor, incercand sa va aliniati coloana vertebrala (de la nivelul cervical pana in partea inferioara a spatelui). Aceasta pozitie va permite sa adormiti mai repede, dar faciliteaza si relaxarea musculara, ceea ce favorizeaza recuperarea fizica si, prin urmare, o senzatie de vitalitate a doua zi.
Daca dormiti in „pozitia fetala” (numita astfel pentru ca este similara cu pozitia adoptata de fat in timpul sarcinii), intregul organism va beneficia de relaxare fizica si mentala, ceea ce va va permite sa va treziti cu o stare de bine. Pentru o aliniere optima a coloanei vertebrale, este indicat sa asezati o perna intre genunchi si o alta sub cap.
Pentru a limita tensiunea musculara si pentru a imbunatati confortul, nu uitati, de asemenea, sa faceti alegerea corecta a saltelei si a pernei: salteaua nu trebuie sa fie nici prea moale, nici prea tare, iar perna trebuie sa fie usor moale si suficient de groasa pentru a sustine capul si coloana cervicala.
Dormitul pe partea stanga
In primul rand si in primul rand, dormitul pe partea stanga favorizeaza digestia, deoarece aceasta pozitie faciliteaza trecerea normala a alimentelor din stomac in intestin si limiteaza ascensiunea acestora spre esofag. Dormitul pe partea stanga elibereaza organele interne, precum ficatul si pancreasul, ceea ce faciliteaza functionarea acestora, in special in ceea ce priveste detoxifierea si digestia, gratie bilei si sucurilor pancreatice.
Pe de alta parte, atunci cand dormim pe partea stanga, inima si plamanul stang pot fi expuse la o presiune suplimentara, un aspect de luat in considerare daca aveti afectiuni care afecteaza oricare dintre aceste organe.
Dormitul pe partea dreapta
Dormitul pe partea dreapta previne presiunea excesiva asupra inimii, dar pare sa incurajeze refluxul acid si disconfortul stomacal. Asadar, daca aveti tendinta de a avea disconfort digestiv, ar fi mai bine sa dormiti pe partea stanga: asigurarea confortului dumneavoastra este esentiala pentru un somn bun.